• Albertine

  Depuis que les monstres, Éditions La Joie de lire, 2021

  Verschijnt binnenkort: Le Livre Bleu, Éditions La Joie de lire, 2022
  Albertine woont en werkt in Zwitserland. Ze heeft talloze boeken gepubliceerd, waarvan meerdere in samenwerking met Germano Zullo, voornamelijk bij uitgeverij La Joie de lire. Met hun albums wonnen ze meerdere prijzen, waaronder de BolognaRagazzi Award Fiction in 2016. Albertine kreeg in 2020 de Hans Christian Andersenprijs. Ze stelt haar werk regelmatig tentoon.

  albertine.ch Grafische Duo’s (Tekenwedstrijden) in Brussel de 09.06 Le réalisme magique in Brussel de 10.06 La Fresque des idées in Brussel de 11.06
 • Andreas Kiener

  Unvermögen, Édition Moderne, 2021

  Andreas Kiener woont en werkt in Luzern. Hij schrijft stripverhalen en publiceerde Unvermögen, zijn tweede graphic novel, bij Édition Moderne. Hij is een van de medeoprichters van het collectief Ampel Magazin.

  andreaskiener.ch Sweet dystopia in Brussel de 09.06 Grafische Duo’s (Tekenwedstrijden) in Brussel de 09.06 Pop-up botanique : une balade avec le non-humain in Brussel de 11.06
 • Annette Hug

  Révolution aux confins, Éditions Zoé, 2019, vertaalddoor Camille Luscher

  Annette Hug studeerde in Zürich en Manilla. Na twee romans die bij Rotpunktverlag verschenen, werden de romans Wilhelm Tell in Manila (2016) en Tiefenlager (2021) bij uitgeverij Das Wunderhorn gepubliceerd. Ze is begonnen met het vertalen van hedendaagse Filipijnse literatuur uit het Tagalog in het Duits.

  annettehug.ch Traduire les textes féministes in Brussel de 10.06 Rencontre et dédicace in Brussel de 10.06
 • Arno Camenisch

  La Dernière neige, Quidam Éditeur, 2021, vertaald door Camille Luscher

  Arno Camenisch werd geboren in Tavanasa in het Zwitserse kanton Graubünden, en woont in Biel. Zijn romans zijn in meer dan twintig talen vertaald en hij is over de hele wereld een veelgevraagd auteur voor zijn lezingen-performances.

  Camenisch heeft meerdere prijzen gewonnen. In maart 2015 zonden de Zwitserse televisie en de Duitse zender 3sat een documentaire uit met de titel Arno CamenischSchreibenauf der Kante.

  arnocamenisch.ch De la Bouche à l’oreille in Neufchâteau de 02.06 De la Bouche à l’oreille in Luik de 03.06 De la Bouche à l’oreille in Waver de 04.06
 • Benedetto Vigne

  Ils Ventganov da settember, Ediziun Apart, 2018

  Benedetto Vigne werd geboren in Italië en groeide op in het drietalige kanton Graubünden. Hij werkt freelance als journalist, muziekrecensent en als redacteur voor de Reto-Romaanse radio van Chur. Hij is medeoprichter van het festival voor Reto-Romaanse literatuur Dis da litteratura van Domat/Ems en zet zich in voor de standaardtaal rumantsch grischun, dat hij in zijn proza en poëzie gebruikt. Benedetto Vigne publiceert vooral in kranten en tijdschriften.

  Lirez-vous le Romanche? in Brussel de 10.06 Traduire au fil de la partition in Brussel de 10.06
 • Dumenic Andry

  Sable, Éditions Empreintes, 2021, vertaald door Walter Rosselli

  Dumenic Andry groeide op in Ramosch, in het Zwitserse kanton Graubünden, en woont tegenwoordig in Zuoz met zijn gezin. Hij studeerde Romaanse taal- en letterkunde in Zürich. Andry is dichter en prozaïst en won in 2018 een Zwitserse literatuurprijs voor zijn dichtbundel Sablun (Sable).

  Lirez-vous le Romanche? in Brussel de 10.06 Traduire, un pas de deux in Brussel de 10.06
 • Elisa Shua Dusapin

  Vladivostok Circus, Éditions Zoé, 2020

  Elisa Shua Dusapin groeit op in Parijs, Seoul en het Zwitserse Porrentruy, met een Franse vader en een Zuid-Koreaanse moeder. Haar boeken zijn in ongeveer twaalf verschillende talen vertaald. Hiver à Sokcho, waarmee ze in 2021 een prestigieuze National Book Award won, wordt momenteel bewerkt tot filmscript.

  Lost in multilingualism in Brussel de 10.06 Rencontre et dédicace in Brussel de 09.06
 • Eva Rust

  Hilda et Mélusine trouvent un œuf, Cambourakis, 2021

  Eva Rust studeerde wetenschappelijke illustratietechnieken. Sindsdien werkt ze freelance als illustratrice en niet echt meer op wetenschappelijk vlak. Ze werkt in een collectief atelier in Bern en haalt haar inspiratie uit de wereld van dieren en planten.

  evarust.ch Exposition Bolo Klub: vernissage in Brussel de 09.06 Rencontre-atelier in Brussel de 10.06 Grafische Duo’s (Tekenwedstrijden) in Brussel de 09.06
 • Fabian Menor

  Derborence, Editions Helvetiq, 2022

  Fabian Menor, geboren in Genève, publiceerde zijn eerste comic-strips in een regionaal dagblad toen hij 14 was. Hij volgde een opleiding tot graficus en striptekenaar. Zijn eindopdracht voor zijn diploma, Elise, is gepubliceerd bij Éditions La Joie de lire (2020). Zijn tweede album, een bewerking van de roman van de Frans-Zwitserse Charles Ferdinand Ramuz,Derborence, is verschenen bij Éditions Helvetiq.

  fabianmenor.com Grafische Duo’s (Tekenwedstrijden) in Brussel de 09.06 Voir Derborence et mourir in Brussel de 10.06
 • Fabiano Alborghetti

  Maiser, Éditions d’en bas, 2021

  Fabiano Alborghetti is een Zwitserse dichter van Italiaanse afkomst, woonachtig in het kanton Ticino. Hij publiceerde zes dichtbundels, die in ruim tien talen werden vertaald. Hij is voorzitter van het Maison de la Littérature voor Italiaans-Zwitserland in Lugano.

  Hij ontving in 2018 de Zwitserse literatuurprijs voor zijn roman Maiser, verschenen bij de Italiaanse uitgever Marcos y Marcos.

  fabianoalborghetti.ch De la Bouche à l’oreille in Neufchâteau de 02.06 De la Bouche à l’oreille in Luik de 03.06 De la Bouche à l’oreille in Waver de 04.06
 • Fabienne Radi

  Email Diamant, Editions art&fiction, 2020

  Fabienne Radi werd geboren in Freiburg. Ze schrijft, produceert kunstenaarsboeken en affiches en geeft les aan de HEAD in Genève. Haar aanvankelijke opleiding in de geologie gaf haar de liefde voor ‘lagen’ mee, haar korte uitstap in de bibliotheekwetenschap stond aan de basis van haar enthousiasme voor classificaties. Haar studie in de kunst, op latere leeftijd, veranderde haar blik op alledaagse voorwerpen.

  fabienneradi.ch De la Bouche à l’oreille in Luik de 03.06 De la Bouche à l’oreille in Waver de 04.06
 • Fanny Desarzens

  Galel, Éditions Slatkine, 2022

  Fanny Desarzens woont in Lausanne. Na een Bachelor in de Beeldende Kunsten aan de HEAD-Genève ontdekt ze dat voor haar het schrijven de beste manier is om beelden te creëren. Ze ziet het schrijven als basismateriaal, als een drager, een hulpmiddel waarmee het ondefinieerbare kan worden genoemd. Ze werkt op dit moment aan meerdere romans en novellen.

  De la Bouche à l’oreille in Neufchâteau de 02.06 De la Bouche à l’oreille in Luik de 03.06 De la Bouche à l’oreille in Waver de 04.06
 • Fitzgerald & Rimini

  50 Hertz, uitgeverij Der gesunde Menschenversand, 2019

  Fitzgerald & Rimini bevinden zich op de grens tussen literatuur, muziek en performance. Het duo wordt gevormd door auteur en performer Ariane von Graffenried (Babylon Park, uitgeverij Der gesunde Menschenversand, 2017) en musicus en geluidskunstenaar Robert Aeberhard. Ze treden op in clubs en op festivals in Zwitserland en in het buitenland. 

  fitzgeraldrimini.ch «50 Hertz»: Literair Concert in Brussel de 10.06
 • Frédéric Pajak

  Manifeste incertain, Editions Noir sur Blanc, 2012-2020

  Frédéric Pajak heeft een twintigtal geschreven en getekende werken op zijn naam staan. Hij ontving voor Manifeste incertain 3, gewijd aan Walter Benjamin, de Prix Médicis Essai in 2014 en de Prix Suisse de Littérature in 2015. In 2019 werd hij bekroond met de Prix Goncourt de la Biographie voor Manifeste incertain 7. Emily Dickinson, Marina Tsvetaieva. Frédéric Pajak won in 2021 de Grand Prix suisse de Littérature voor zijn hele oeuvre.

  Manifeste incertain. Grand entretien in Brussel de 10.06
 • Germano Zullo

  Depuis que les monstres, La Joie de Lire, 2021

  Germano Zullo is schrijver, dichter, scenarioschrijver, filmmaker van animatiefilms en auteur van kinderliteratuur. Hij publiceert sinds 1996 bij Les éditions La Joie de lire samen met illustratrice Albertine. Zijn album Les Oiseaux heeft de prestigieuze Prix Sorcière 2011 gewonnen en zijn boeken zijn in veel landen vertaald.

  Le réalisme magique in Brussel de 10.06 La Fresque des idées in Brussel de 11.06 Rituels in Brussel de 09.06
 • Isabelle Pralong

  Polly, in samenwerking met Fabrice Melquiot, Éditions La Joie de lire, 2021

  Isabelle Pralong, woonachtig in Genève sinds 1990, volgde een illustratieopleiding aan het Istituto Europeo di design in Milaan. Ze maakte een tiental tentoonstellingen, publiceerde diverse teksten samen met anderen en maakte een aantal persoonlijke albums. Haar laatste boek, Polly, viel meerdere malen in de prijzen.

  Des frontières et des corps: représenter l’exil in Brussel de 09.06 Exposition Bolo Klub: vernissage in Brussel de 09.06 Grafische Duo’s (Tekenwedstrijden) in Brussel de 09.06
 • Johanna Schaible

  Once Upon a Time There Was and Will Be so Much More, Candlewick Press, 2021

  Johanna Schaible is kunstenares en illustratrice. Ze woont in Bern. Haar werk bevindt zich in het grensgebied tussen illustratie, kunst en design. Haar eerste boek, Once upon a time there was and will be so much more, ontstaan in samenwerking met Bolo Klub, is als coproductie in negen talen verschenen.

  johannaschaible.ch Exposition Bolo Klub: vernissage in Brussel de 09.06
 • Jonas Lüscher

  Kracht, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 2018, vertaald door Gerrit Bussink

  Jonas Lüscher werd geboren in Zwitserland en woont in München. Zijn eerste roman, Frühling der Barbaren, kreeg de Franz-Hessel Preis en werd genomineerd voor de Prix suisse du livre. Deze roman is intussen in ruim twintig talen vertaald. Voor zijn roman Kraft (C.H. Beck, 2017) is Jonas Lüscher onder andere bekroond met de Prix suisse du livre.

  Alles gute: Zwitserse literatuur op het podium in Antwerpen de 02.06 Alles gute: Zwitserse literatuur op het podium in Gent de 03.06
 • Joseph Incardona

  La Soustraction des possibles, Éditions Finitude, 2020

  Joseph Incardona heeft een vijftiental boeken gepubliceerd. Zijn verwijzingen verraden een mix van Zwitserse en Italiaanse culturen, maar ook van thrillers en van Amerikaanse literatuur uit de 20ste eeuw. Ondanks de ernst van de thema’s die hij meestal aansnijdt in zijn werk, zien we daar ook ironische momenten, naast satire en sociale komedie.

  josephincardona.com Rencontre et dédicace in Brussel de 09.06 Sublimes engrenages in Brussel de 11.06
 • Laura D’Arcangelo

  Noch einer oben drauf, NordSüd Verlag, 2022

  Laura D’Arcangelo, geboren in 1995 in Bern, studeerde Illustratie aan de Hogeschool van Luzern, de Hochschule für Design & Kunst. Ze werkt freelance als illustratrice. Haar kinderboek Herr Bert und Alfonso jagen einen Dieb (Mijnheer Bert en Alfonso zijn op het spoor van een dief) heeft de Serafina-illustratieprijs gewonnen van de Duitse Academie voor kinder- en jeugdliteratuur.

  lauradarcangelo.ch Exposition Bolo Klub: vernissage in Brussel de 09.06
 • Maeva Rubli

  Face à face, Antipodes, 2022

  Maeva Rubli, in 1996 geboren in Delémont, studeerde Illustratietechnieken aan de HSLU in Luzern – departement Design & Kunst. Ze woont en werkt in Bazel als illustratrice en schrijfster van stripboeken en et geïllustreerde boeken.

  maevarubli.com Rencontre-atelier in Brussel de 08.06 Exposition Bolo Klub: vernissage in Brussel de 09.06
 • Michael Fehr

  super light, uitgeverij Michael Fehr/Der gesunde Menschenversand, 2020

  Simeliberg, uitgeverij Koppernik, 2018, vertaald door Ard Posthuma

  Michael Fehr studeerde aan het Schweizerischen Literaturinstitut in Biel en aan het Y Institut der Hochschule der Künste in Bern. Hij is een verhalenverteller, spreker, geeft concerten en treedt op in toneelstukken en films. Hij viel meerdere malen in de prijzen, zoals de Kelag-Preis en de Ingeborg Bachmann-Preis voor zijn roman Simeliberg. Zijn nieuwe roman Hotel der Zuversicht is in maart 2022 verschenen.

  michaelfehr.ch Alles gute: Zwitserse literatuur op het podium in Antwerpen de 02.06 Alles gute: Zwitserse literatuur op het podium in Gent de 03.06
 • Michelle Steinbeck

  Eingesperrte Vögel singen mehr, Voland & Quist, 2018

  Michelle Steinbeck woont in Bazel. Ze studeerde literair schrijven in Biel. Haar roman Mein Vater war ein Mann an Land und im Wasser ein Walfisch (Lenos Verlag) werd in 2016 genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en voor de Prix suisse du livre. Haar teksten zijn in meerdere talen vertaald. Ze is medeoprichter van het feministische schrijverscollectief RAUF.

  Literaire Jukebox in Brussel de 10.06 Poethreesome in Brussel de 10.06
 • Nétonon Noël Ndjekery

  Il n’y a pas d’arc-en-ciel au Paradis, Editions Hélice Hélas, 2022

  Nétonon Noël Ndjékéry is in Tsjaad geboren. Zijn carrière begon met een debuutroman die door Radio-France Internationale werd gepubliceerd. Hij woont sindsdien aan de oevers van het Meer van Genève. Ndjékéry is een geëngageerd schrijver die navigeert tussen de novelle, het theater en de roman. Hij ontving in 2017 de Grand Prix Littéraire National van Tsjaad voor zijn hele oeuvre. Zijn meest recente romans zijn verschenen bij de Zwitserse uitgeverij Hélice Hélas.

  Rencontre et dédicace in Brussel de 10.06 La mémoire d’un continent in Brussel de 11.06
 • Odile Cornuz

  Verschijnt binnenkort: Fusil, Éditions d’en bas, 2022

  Odile Cornuz verkent het schrijven in verschillende vormen en werkt voor radio en theater, maar schrijft ook verhalend, poëtisch, tijdens performances.

  In 2021 werd haar eerste boek, Terminus (2005) opnieuw uitgegeven als herdruk in pocketversie bij uitgeverij L’Âge d’Homme. In de herfst van 2022 verschijnt haar roman Fusil, bij de Zwitserse uitgeverij Éditions d’en bas.

  odilecornuz.ch Literaire Jukebox in Brussel de 10.06
 • Pierre Wazem

  En coulisse, Editions Atrabile, 2021

  Pierre Wazem werkt in de Studios Lolos in Genève. Hij is scenarioschrijver, tekenaar en werkt afwisselend aan persoonlijke albums, projecten samen met anderen, improvisaties waarbij hij tijdens concerten tekent, illustraties voor animatiefilms, kinderboeken en tekeningen voor de pers; ook exposeert Pierre Wazem zo’n beetje over de hele wereld. Zijn stripalbums zijn in een tiental talen vertaald.

  Grafische Duo’s (Tekenwedstrijden) in Brussel de 09.06 Les coulisses d’Allegra in Brussel de 11.06
 • Raluca Antonescu

  Inflorescence, Editons La Baconnière, 2021

  Raluca Antonescu werd geboren in Boekarest. Ze woont in Zwitserland sinds haar vierde levensjaar, op dit moment in Genève. Na een opleiding in de Toegepaste en Beeldende Kunsten werkte ze in de videokunst en maakte documentaires. Haar laatste roman, Inflorescence, won dit jaar de Lezersprijs van de stad Lausanne.

  Pop-up botanique : une balade avec le non-humain in Brussel de 11.06
 • Rebecca Gisler

  Over Oom, Uitgeverij Vleugels, 2022, vertaald door Maartje de Kort

  Rebecca Gisler is in Zürich geboren. Ze studeerde aan het Schweizerischen Literaturinstitut in Biel en heeft een Master Literaire creatie van de universiteit Paris 8. Ze schrijft in zowel Frans als Duits en is ook vertaalster. Ze heeft haar eerste roman, D’Oncle, zelf vertaald in het Duits (in maart 2022 verschenen onder de titel Vom Onkel bij Atlantis Literatur). Inmiddels won Gisler met haar debuut de Zwitserse Literatuurprijs 2022.

  Poethreesome in Brussel de 10.06
 • Vincenzo Todisco

  L’Enfant lézard, EditionsZoé, 2020, vertaald door Benjamin Pécoud

  Vincenzo Todisco, geboren in Zwitserland in een Italiaanse familie, is schrijver en als docent verantwoordelijk voor de leerstoel in de didactiek van de meertaligheid in Chur. Na meerdere boeken in het Italiaans te hebben geschreven, publiceerde hij L’Enfant lézard in het Duits, de eerste roman van Todisco die in het Frans werd vertaald.

  Politieke Literatuur in Brussel de 11.06
 • Walter Rosselli

  Walter Rosselli is in 1965 geboren. Hij studeerde literatuur- en natuurwetenschappen. Hij werkt als vertaler en schrijft ook af en toe. Hij werkt regelmatig voor het tijdschrift AgricoltoreTicinese en voor Radiotelevisiun Svizra Rumantscha, de Reto-Romaanstalige publieke omroep van Zwitserland. Hij is de auteur van een roman, in 2022 in het Frans verschenen bij éditions Tarabuste, Les saisons du Mélèze.

  Traduire, un pas de deux in Brussel de 10.06 Literaire Jukebox in Brussel de 10.06 Lirez-vous le Romanche? in Brussel de 10.06
 • Wanda Dufner

  “Warum gehst du immer zur Schule, Mam Schule, Mama? Ich kann dir doch alles beibringen!”, projet de livre

  Wanda Dufner, afkomstig uit Aargau, is illustratrice en afgestudeerd aan de Kunstacademie van Luzern. Ze is gefascineerd door het uitdrukken van gevoelens bij het tekenen van gebaren, houdingen en gezichten. Haar composities, door de levendige kleuren en het door elkaar gebruiken van verschillende technieken, doen denken aan collages. Ze heeft samen met Bolo Klub gewerkt aan het project ‘De eik moet leven’, een kinderboek dat in juni 2022 in vier talen zal verschijnen bij de Zwitserse uitgeverij SJW/OSL/ESG.

  wandamirjana.ch Exposition Bolo Klub: vernissage in Brussel de 09.06 Rencontre-atelier in Brussel de 10.06
 • Zora del Buono

  De maarschalk, uitgeverij Meulenhoff, 2022, vertaald door Michel Bolwerk

  Zora del Buono werd in Zürich geboren. Met een diploma van de ETH (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) op zak, werkte ze als opzichter in Berlijn na de val van de muur. Ze richtte samen met anderen het tijdschrift Mare op in 1997. Ze publiceerde haar eerste roman in 2008, Canitz‘ Verlangen, en recent Die Marschallin (De Maarschalk), het verhaal van haar communistische grootmoeder.

  zoradelbuono.de Alles gute: Zwitserse literatuur op het podium in Antwerpen de 02.06 Alles gute: Zwitserse literatuur op het podium in Gent de 03.06